RXINFO
English
 

 

Sistem informatic de gestiune a procedurilor medicale cu radiatii ionizante si a dozelor primite de pacient - RXINFO

 
Untitled Document

Obiective

Proiectul se adresează domeniului de cercetare 1 - Tehnologia informatiei si comunicatii, directia 1.2 - Sisteme informatice avansate pentru eservicii, incadrandu-se in tematica de cercetare 1.2.2. - Sisteme informatice pentru sanatate si mediu (ehealth).
Proiectul se conformeaza scopului Programului 4 prin crearea unei colaborari intre entitati de cecetare-dezvoltare-inovare  şi agenti economici, colaborare menită a rezolva o problema importanta identificata in comun şi anume aceea a crearii unor servicii noi, bazate pe cunoastere, destinate imbunatatirii asistentei medicale a populatiei prin prevenirea abuzului de proceduri cu radiatii ionizante si prin asigurarea posibilitatii medicului de a obtine in timp real atat informatii despre procedurile la care pacientul a fost supus in decursul timpului, cat si rezultatele imagistice asociate procedurilor respective.
În ceea ce priveşte obiectivul general al Programului 4, proiectul se conformează acestuia, parteneriatul creat pentru realizarea proiectului fiind unul pluridisciplinar şi apt de a creşte atât competitivitatea activităţii de cercetare-dezvoltare în ansamblu, cât şi la fiecare partener în parte. În acelaşi timp, parteneriatul creat se va concretiza în elaborarea unor metode, mecanisme şi servicii inovative adresate atat medicului cat si pacientului şi va crea concomitent şi mecanismele concrete de implementare a acestor rezultate prin inglobarea lor intr-un sistem informatic. Proiectul RXINFO răspunde obiectivului central al Domeniului de cercetare 1 prin aceea că rezultatele prevăzute a se obţine constituie paşi în creşterea capacităţii sectorului de CDI din domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) în vederea susţinerii societăţii şi economiei bazate pe cunoaştere. Sistemul informatic si serviciul electronic pe care proiectul le propune reflecta tendinta patrunderii metodelor si tehnologiilor avansate informatice in toate sectoarele de activitate, proces fara de care dezvoltarea durabila, bazata pe cunoastere, nu este posibila. Radiologia digitala prezinta o serie de avantaje: permite un management superior pentru depozitarea, transmiterea si reprezentarea imaginilor radiologice, ofera solutii in cazurile de  pierdere sau furt ale unor filme radiologice, permite comparari seriate ale examinarilor pacientului cat si aplicarea tehnologiei “Diagnosticare Asistata de Computer-CAD” in radiologie. Tehnologia CAD este utilizata in special in unitatile de mamografie, deoarece imbunatateste abilitatea radiologilor de a detecta stadii precoce de cancere mamare, aceste sisteme incorporand aspecte de recunoastere avansata si analiza complexa de imagini digitale. Crearea unui sistem informatic pilot de inregistrare a dozelor de radiatii ionizante (DAP) administrate in decursul timpului pentru fiecare pacient, va permite nu numai imbunatatirea bazei statistice privind expunerea la radiatii ionizante a populatiei din Romania, dar si un management superior al pacientilor, prin evaluarea corecta a riscului individual si limitarea abuzului in acest tip de servicii.