RXINFO
English
 

 

Sistem informatic de gestiune a procedurilor medicale cu radiatii ionizante si a dozelor primite de pacient - RXINFO

 
Untitled Document

Proiectul Sistem informatic de gestiune a procedurilor medicale cu radiatii ionizante si a dozelor primite de pacient - RXINFO este finantat de la bugetul de stat de catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica - ANCS prin Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii - UEFISCDI in cadrul Planului National de Cercetare-Dezvoltare PNCDI-II, Programul 4 - Parteneriate in domenii prioritare.
Proiectul, realizat in parteneriat, isi propune crearea unui sistem informatic integrat bazat pe tehnologii de web care sa inglobeze intreaga problematica legata de procedurile medicale cu radiatii ionizante si in special problema dozei de radiatii primite de pacient la o expunere si cea a managementului rezultatelor imagistice ale procedurilor. Sistemul informatic propus va asigura posibilitatea ca o inregistrare imagistica - rezultat al unei proceduri bazate pe radiatii ionizante aplicate unui pacient - sa poata fi accesata controlat de catre un alt medic prin reteaua Internet. De asemenea sistemul va stoca valorile dozelor de radiatii ionizante administrate fiecarui pacient pe parcursul vietii astfel incat orice specialist radiolog din tara sa le poata vedea accesand sistemul informatic. Drepturile de acces in sistemul informatic vor fi atribuite cu respectarea legislatiei in vigoare privind protectia informatiilor cu caracter privat ale persoanei, drepturile de autor ale specialistului radiolog si drepturile pacientului. Sistemul va fi disponibil atat in retelele Intranet ale unitatilor medicale de profil, cat si prin reteaua Internet.
Pe langa sistemul informatic ce se va realiza, pe parcursul proiectului se vor elabora studii si analize privind influenta radiatiilor ionizante asupra fiintelor vii, privind  categoriile de echipamente de profil aflate in exploatare in tara, studii asupra utilitatatii imaginii digitale in managementul bolnavilor care folosesc diagnosticul radiologic / radiologia interventionala, studii asupra utilizarii CAD (Computer Aided Diagnosis) in activitatea curenta a medicului. Rezultatele acestor studii vor contribui la structurarea continutului (e-content) bazelor de date cu care va opera sistemul informatic si vor fi diseminate pe larg atat in mediul stiintific intern si international, cat si in cadrul unor schimburi de experienta cu alte unitati.